Slobodné kráľovské mestá na východe SR oživujú tradíciu Pentapolitany

19.04.2012 Celý región

Košice 19. apríla (TASR) - Pentapolitana je spojenie piatich východoslovenských miest - Košíc, Bardejova, Prešova, Sabinova a Levoče. Primátori týchto miest dnes v košickej Historickej radnici slávnostne podpísali Memorandum o spolupráci na projekte Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Primátori spomínaných slobodných kráľovských miest sa stretli na deň presne po 600 rokoch. V danom období bola spolupráca medzi mestami bežná, z toho dôvodu vznikali rôzne spolky, zväzy a únie. Takéto združovanie rozširovalo možnosti miest, uľahčovalo im obchodovanie, obranu a podobne.

„Podpisom memoranda chceme v prvom rade vytvoriť priestor pre diskusiu o témach týkajúcich sa miest regiónu východného Slovenska a postavenia kultúry v jeho živote. Budeme sa spoločne usilovať o zapojenie všetkých obyvateľov našich miest do ich kultúrneho života, rozšíriť príležitosti a priestor pre tradičné a súčasné formy umenia a pre široké zapojenie domácich a zahraničných umelcov, kultúrnych inštitúcií a centier. Považujem za mimoriadne dôležité a prospešné, že sa v memorande zaväzujeme podporovať projekt Európske hlavné mesto kultúry a jeho trvalú udržateľnosť po roku 2013," povedal primátor Košíc Richard Raši.

Primátor Prešova Pavel Hagyari vyjadril presvedčenie, že projekt EHMK bude úspešný. „Sám pociťujem nedostatok pozornosti zo strany Bratislavy smerom na východ republiky. Musíme vyvinúť maximálne úsilie, aby sa projekt stretol s úspechom, lebo to môže znamenať úspech pre celý región,“ povedal. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší prítomní primátori – Boris Hanuščák z Bardejova, Peter Molčan zo Sabinova a Miroslav Vilikovský z Levoče.

Košice sa rozhodli opäť nadviazať spoluprácu s východoslovenskými mestami v roku 2006. Rozdiel je však v prístupe. V minulosti to bola najmä hospodárska a vojenská spolupráca s kultúrnymi, spoločenskými a inými vedľajšími efektmi. V súčasnosti je to naopak, spolupráca sa sústreďuje na kultúru, pričom prináša ďalšie pozitívne vedľajšie efekty.

Podľa primátorov, ktorí Memorandum podpísali bude mať Pentapolitana obrovský význam v rozvoji turizmu, ale aj spolupráce rôznych subjektov tretieho sektora i samotných samospráv. „Môžeme si byť navzájom prospešní,“ uzavrel Raši.
 

Vyberte región